北海道文教大学

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教員詳細

教員紹介

宮下 和夫


所属 健康栄養科学研究科健康栄養科学専攻 
大学院授業担当
研究のキーワード 機能性食品、脂質、未利用資源
学内委員会・サークル顧問等 大学運営会議、大学院委員会、研究倫理委員会、研究倫理審査委員会
所属学会名・社会活動等 日本農芸化学会、日本栄養食糧学会、日本油化学会、日本水産学会、米国化学会、米国油化学会、国際機能性食品学会
学生へのメッセージ よく学び、よく遊んでください。そして一瞬のときを大切に。
主な著書 ・論文等の名称 単著・共著の別 発行又は
発表の年月
発行所、発表雑誌等又は発表学会等の名称
著書
ω3多価不飽和脂肪酸の酸化防止. 「脂質・脂肪酸関連物質の使いこなし方-素材開発・機能性・応用技術-」 共著 2020 テクノシステム
機能性脂質の探索研究. 「食品機能性脂質の基礎と応用」 共著 2018 シーエムシー出版
藻類. 「食品学Ⅱ:食品の分類と利用法(改訂第3版)」 共著 2017 南江堂
論文
Fucoxanthin alleviates dextran sulfate sodium-induced colitis and gut microbiota dysbiosis in mice. 共著 2024 Journal of Agricultural and Food Chemistry
Phytochemical analysis, antioxidant, α glucosidase inhibitory activity, and toxicity evaluation of Orthosiphon stamineus leaf extract. 共著 2023 Scientific Reports
Herbal leaves can suppress oxidation of perilla oil. 共著 2023 The Journal of Nutritional Science and Vitaminology
口頭発表
Potential of fermented seaweed liquid for ruminal methane mitigation. 共著 2023 The 13th Joint Symposium on Rumen Metabolism and Physiology
Seaweeds as sustainable and green biomass resource. 単著 2023 17th International Symposium on Biocatalysis and Agricultural Biotechnology
Beneficial health effect of sphingolipids via regulation of gut function. 単著 2022 2022 International Conference and Exhibition on Nutraceuticals and Functional Foods

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