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教員詳細

教員紹介

宮下 和夫


所属 健康栄養科学研究科健康栄養科学専攻 
大学院授業担当
研究のキーワード 機能性食品、脂質、未利用資源
学内委員会・サークル顧問等 大学運営会議、大学院委員会、研究倫理委員会、研究倫理審査委員会
所属学会名・社会活動等 日本農芸化学会、日本栄養食糧学会、日本油化学会、日本水産学会、米国化学会、米国油化学会、国際機能性食品学会
学生へのメッセージ よく学び、よく遊んでください。そして一瞬のときを大切に。
主な著書 ・論文等の名称 単著・共著の別 発行又は
発表の年月
発行所、発表雑誌等又は発表学会等の名称
著書
ω3多価不飽和脂肪酸の酸化防止. 「脂質・脂肪酸関連物質の使いこなし方-素材開発・機能性・応用技術-」 共著 2020年 テクノシステム
機能性脂質の探索研究. 「食品機能性脂質の基礎と応用」 共著 2018年 シーエムシー出版
Nutritional impact of seaweeds with a special interest to fucoxanthin 共著 2018年 龍渓書舎
藻類. 「食品学Ⅱ:食品の分類と利用法(改訂第3版)」 共著 2017年 南江堂
陸沿岸域の特性やニーズを基盤とした海藻産業イノベーション. 「新技術開発による東日本大震災からの復興・再生」 共著 2017年 恒星社厚生閣
海藻. 「日本食およびその素材の健康機能性開発」 共著 2016年 シーエムシー出版
The beneficial health effects of fucoxanthin” In: Genomics, Proteomics and Metabolomics in Nutraceuticals and Functional Foods 共著 2015年 Wiley Blackwell
褐藻由来フコキサンチンの抗肥満・抗糖尿病作用. 「食品因子による栄養機能制御」 共著 2015年 健帛社
食用油脂の酸化防止. 「油脂の科学」 共著 2015年 朝倉書店
論文
EPA-enriched sulfoquinovosyldiacylglycerol attenuates inflammation in lipopolysaccharide-stimulated RAW264.7 macrophages. 共著 2025年 J. Functional Foods
Role of dietary ceramide 2-aminoethylphosphonate on aberrant crypt foci formation and colon inflammation in 1,2-dimethylhydrazine-treated Mice: A comparison with the role of sphingomyelin. 共著 2025年 Metabolites
Fucoxanthin alleviates lipopolysaccharide-induced intestinal barrier injury in mice. 共著 2024年 Food Funct.
Dietary 7,10-dihydroxy-8(E)-octadecenoic acid reduces fat accumulation and prevents hyperglycemia and hyperlipidemia in diabetic/obese KK-Ay mice. 共著 2024年 Biocat. Agric. Biotechnol.
Marine algae oils from Phaeodactylum tricornutum and Laminaria japonica alleviate obesity, insulin resistance, and gut microbiota dysbiosis in high-fat diet-fed mice. 共著 2024年 J. Functional Foods
Fucoxanthin alleviates dextran sulfate sodium-induced colitis and gut microbiota dysbiosis in mice. 共著 2024年 Journal of Agricultural and Food Chemistry
Phytochemical analysis, antioxidant, α glucosidase inhibitory activity, and toxicity evaluation of Orthosiphon stamineus leaf extract. 共著 2023 Scientific Reports
ietary fungal glucosylceramide and ceramide reduce the formation of aberrant crypt foci in 1,2-dimethylhydrazine-treated mice: Differences in the role of glucosylceramide and ceramide. 共著 2023年 ACS Food Sci. Technol.
Herbal leaves can suppress oxidation of perilla oil. 共著 2023年 The Journal of Nutritional Science and Vitaminology
Fucoxanthin inhibits development of sigmoid colorectal cancer in a PDX model with alterations of growth, adhesion, and cell cycle signals. 共著 2023年 Cancer Genom. Proteom.
Anticancer effects of fucoxanthin in a PDX model of advanced stage pancreatic cancer with alteration of several multifunctional molecules. 共著 2023年 Onco
Characterization and antioxidant evaluation of four kinds of marine oils in vitro. 共著 2023年 J. Oleo Sci.
Antioxidative activities of plants and fungi used as herbal medicines. 共著 2023年 J. Nutr. Sci. Vitaminol.
ニンニク関連化合物のラジカル消去活性と魚油の酸化抑制効果. 共著 2022年 日本食品科学工学会誌
Preparation of apoastaxanthinals and evaluation of their anti-inflammatory action against lipopolysaccharide-stimulated macrophages and adipocytes. 共著 2022年 ACS Omega
Suppression of C-C chemokine receptor 1 is a key regulation for colon cancer chemoprevention in AOM/DSS mice by fucoxanthin. 共著 2022年 J. Nutr. Biochem.
A marine carotenoid of fucoxanthinol accelerates the growth of human pancreatic cancer PANC-1 cells. 共著 2022年 Nutr. Cancer
Fucoxanthin pevents pncreatic tmorigenesis in C57BL/6J mice that received allogenic and orthotopic transplants of cancer cells. 共著 2021年 Int. J. Mol. Sci.
n 3 Polyunsaturated fatty acid enriched phosphatidylglycerol suppresses infammation in RAW264.7 cells through Nrf2 activation via alteration of fatty acids in cellular phospholipids. 共著 2021年 Fish. Sci.
Effect of fucoxanthinol on pancreatic ductal adenocarcinoma cells from an N-nitrosobis(2-oxopropyl)amine-initiated syrian golden hamster pancreatic carcinogenesis model. 共著 2021年 Cancer Genom. Proteom.
Effects of fucoxanthin on the inhibition of dexamethasone-induced skeletal muscle loss in mice. 共著 2021年 Nutrients
Fucoxanthin prevents colorectal cancer development in dextran sodium sulfate-treated ApcMin/+ mice. 共著 2021年 Anticancer Res.
Alteration of fecal microbiota by fucoxanthin results in prevention of colorectal cancer in AOM/DSS mice. 共著 2021年 Carcinogenesis
A fucoxanthinol induces apoptosis in a pancreatic intraepithelial neoplasia cell. 共著 2021年 Cancer Genom. Proteom.
Identification of paracentrone in fucoxanthin-fed mice and anti-inflammatory effect against lipopolysaccharide-stimulated macrophages and adipocytes. 共著 2021年 Mol. Nutr. Food Res.
Effects of CLIC4 on fucoxanthinol-induced apoptosis in human clolorectal cancer cells. 共著 2021年 Nutr. Cancer
Antioxidant activity toward fish oil triacylglycerols exerted by sphingoid bases isolated from butter serum with alpha-tocopherol. 共著 2021年 Food Chem.
Fucoxanthin and colorectal cancer prevention. 共著 2021年 Cancers
Continuity of tumor microenvironmental suppression in AOM/DSS mice by fucoxanthin may be able to track with salivary glycine. 共著 2020年 In Vivo
Total lipids content, lipid class and fatty acid composition of ten species of microalgae. 共著 2020年 J. Oleo Sci.
Black chokeberry (Aronia melanocarpa) juice residue and its ethanol extract decrease serum lipid levels in high fat diet fed C57BL/6J mice. 共著 2020年 Int. J. Functional Nutr.
Fucoxanthin inhibits hepatic oxidative stress, inflammation, and fibrosis in diet-induced nonalcoholic steatohepatitis model mice. 共著 2020年 Biochem. Biophys. Res. Commun.
Spirulina lipids alleviate oxidative stress and inflammation in mice fed a high-fat and high-sucrose diet. 共著 2020年 Mar. Drugs
Effective extraction of carotenoids from brown seaweeds and vegetable leaves with edible oils. 共著 2020年 Innov. Food Sci. Emerg.
Preparation of n-3 polyunsaturated phosphatidylglycerol from salmon roe lipids by phospholipase D and in vitro digestion. 共著 2020年 Eur. J. Lipid Sci. Tech.
Fucoxanthinol attenuates oxidative stress-induced atrophy and loss in myotubes and reduces the triacylglycerol content in mature adipocytes. 共著 2020年 Mol. Biol. Rep.
Effect of Spirulina lipids on high-fat and high-sucrose diet induced obesity and hepatic lipid accumulation in C57BL/6J mice. 共著 2020年 J. Functional Foods
Dietary fucoxanthin induces anoikis in colorectal adenocarcinoma by suppressing integrin signaling in a murine colorectal cancer model. 共著 2020年 J. Clin. Med.
High fucoxanthin wakame (Undaria pinnatifida) prevents tumor microenvironment formation in an AOM/DSS mouse carcinogenic model. 共著 2020年 J. Functional Foods
Preparation of phosphatidyl-panthenol by phospholipase D-mediated transphosphatidylation and its anti-inflammatory activity on macrophage-like RAW264.7 cells. 共著 2020年 Biocatal. Agric. Biotechnol.
Bioactive significance of fucoxanthin and its effective extraction. 共著 2020年 Biocatal. Agric. Biotechnol.
Nutraceutical characteristics of the brown seaweed carotenoid fucoxanthin. 共著 2020年 Arch. Biochem. Biophys.
海藻のアンチエージングパワーを見直そう. 単著 2020年 日本抗加齢医学会雑誌
口頭発表
生物資源の有効活用について:藻類資源の利用 単著 2025年 動物と人の予防医学研究会
Brown Seaweeds Lipids as Functional Food Ingredients 単著 2025年 2025 International Conference on Marine Bio-organism and Health Industry
Seaweeds as Green Biomass Resource for Functional Materials 単著 2024年 he 2nd International Conference of Marine Bio-organism and Health Industry
ブルーエコノミー資源としての海藻の重要性 単著 2024年 海藻活用研究会
Potential of fermented seaweed liquid for ruminal methane mitigation. 共著 2023年 The 13th Joint Symposium on Rumen Metabolism and Physiology
Seaweeds: As sustainable and green biomass for foods and feeds 単著 2023年 3rd Food Chemistry Conference
Seaweeds as sustainable and green biomass resource. 単著 2023年 17th International Symposium on Biocatalysis and Agricultural Biotechnology
Seaweeds as green biomass for functional foods and feeds 単著 2023年 15th International Conference and Exhibition on Nutraceuticals and
Functional Foods
Seaweeds as green biomass for functional foods and feeds 単著 2023年 15th International Conference and Exhibition on Nutraceuticals and
Functional Foods
Seaweeds as green biomass for functional foods and feeds 単著 2023年 15th International Conference and Exhibition on Nutraceuticals and
Functional Foods
Seaweeds as green biomass for functional foods and feeds 単著 2023年 15th International Conference and Exhibition on Nutraceuticals and
Functional Foods
Seaweeds as green biomass for functional foods and feeds 単著 2023年 15th International Conference and Exhibition on Nutraceuticals and
Functional Foods
Beneficial health effect of sphingolipids via regulation of gut function. 単著 2022年 14th International Conference and Exhibition on Nutraceuticals and Functional Foods
農畜水産・食・Well-beingを支える資源循環と地域発展 単著 2022年 日本食品保蔵科学会 
第71回大会
Novel bio-activity of sphingoid base and its possible source 単著 2021年 13th International Conference and Exhibition on Nutraceuticals and
Functional Foods
油脂の酸化と抗酸化 単著 2021年 日本油化学会
EPAとDHAの酸化と抗酸化 単著 2021年 日本化学会北海道支部2021年夏季研究発表会
コンブなどの食用褐藻に含まれる脂溶性機能成分について 単著 2021年 昆布の栄養機能研究会
Oxidation of fish oil and its effective prevention 単著 2020年 World Congress on Oils & Fats
Recent functional food from marine: Especially focus on seaweeds 単著 2020年 1st International Conference on Biotechnology and Food Sciences
Novel functionality of sphingoid bases, a backbone of sphingolipids 単著 2020年 2020 KoSFoST International Symposium and Annual Meeting

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