お知らせ – 北海道文教大学

“名誉博士称号”授与式を挙行いたしました

2019年11月08日

本学初の“名誉博士称号”授与式を挙行いたしました
―The Awarding of an Honorary Doctorate Degree at Hokkaido Bunkyo University

 令和元年9月20日(金)に鶴岡記念講堂大ホールにおいて、関係者出席の下、メダガマ・ガマゲ・スニル氏(スリランカ民主社会主義共和国名誉総領事)へ本学第一号となる北海道文教大学名誉博士の称号が授与されました。

 本学の名誉博士は、学術文化又は国際交流の発展に多大な貢献があり,本学の教育研究の進展に寄与した功績が特に顕著であると認められる方へ「北海道文教大学名誉博士」の称号を授与する制度で、平成30年12月に創設されたものです。

 メダガマ・ガマゲ・スニル氏は、平成26年10月から現在までにおいて5年間にわたり客員教授として就任され、平成30年12月にスリランカのルフナ大学(国立大学・1978年設立)との学術交流協定の締結にご尽力いただくなど、本学の国際交流の発展と教育研究の推進に寄与されました。
 また、平成23年3月11日に発生した東日本大震災時における災害救援活動の実施など日本国内での活動も積極的に行われており、大変深く日本と関わられている功績に感謝と敬意を表し、名誉博士の称号が授与されることとなりました。

 今後も、スリランカ及びルフナ大学との交流が深く続くことが期待されます。

Hokkaido Bunkyo University has awarded its first Honorary Doctorate Degree to Mr. Medagama Gamage Sunil (the former Honorary Consul General of Sri Lanka) in the presence of university staff on Friday, September 20, 2019, at the university’s Tsuruoka Memorial Hall.

The Honorary Doctorate Degree of Hokkaido Bunkyo University is a title given to a person who is recognized as having made exceptional contributions academically or culturally; or recognized for the practical implementation of international exchange or for exceptional achievement in educational research. The degree was established in December 2018 at our university.

Mr. Medagama Gamage Sunil has been a visiting professor at Hokkaido Bunkyo University for 5 years, commencing in October 2014. In addition, he had contributed to establishing the exchange agreement between the University of Ruhuna (a national university in Sri Lanka, established in 1978) and Hokkaido Bunkyo University in December 2018.

Mr. Sunil has previously made efforts to aid Japan, for example, by engaging in relief activities after the Great East Japan Earthquake, also known as the 3.11 Earthquake, so we would like to recognize his contribution for that also with this Honorary Doctorate Degree.

Hokkaido Bukyo University looks forward to continuing ever deeper exchanges between Sri Lanka and the University of Ruhuna.

左から、鈴木理事長、スニル氏、渡部学長
(From left, Chairman Suzuki, Mr.Sunil, President Watanabe)

名誉博士称号授与
(The awarding of the Honorary Doctorate Degree)